Zorgeloos op pad in de winter

Bergsportreizen

Op vakantie naar de bergen. Dat is avonturen beleven op hoogte, genieten van de schoonheid, rust en ruigheid van de bergwereld. Al meer dan 90 jaar organiseert de NKBV bergsportactiviteiten naar bekende en minder bekende bergbestemmingen. Met Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, ga je de bergen in op de manier die je zelf wilt. Ben je een enthousiaste bergwandelaar en op zoek naar een klassieke huttentocht onder begeleiding? Of wil je je grenzen verleggen en tijdens een cursus leren hoe je aan touw of op ski’s het berglandschap doorkruist? Bergsportreizen organiseert bergvakanties voor NKBV-leden, op elk niveau, het hele jaar door en voor alle leeftijden. Je gaat op pad met NKBV-tochtleiders, UIAGM-berggidsen of een International Mountain Leader (IML). Weg van de gebaande paden en in kleine groepen, zodat er genoeg ruimte is voor persoonlijke aandacht.

Toerskiën

Wintersport buiten de pistes is ontzettend populair. Skiërs die liever op eigen kracht boven op de berg komen, die graag de stilte opzoeken in plaats van de drukke pistes, kiezen voor toerskiën. Toerskiën is een comninatie van alpinisme, bergwandelen en off-piste. Vaak starten toerskiërs hun tocht vanuit het dal. Als pisteskiër zie je ze weleens aan de rand van de piste of onder de gondel door lopen. Misschien heb je je zelfs weleens afgevraagd wat die mensen in vredesnaam doen als je ook met de lift kunt? Dit zijn vaak toerskiërs. 

Bij het toerskiën ga je op ontdekkingstocht buiten de geprepareerde hellingen. Je trekt met je ski’s de eerste sporen in de sneeuw. Ver weg van de drukte klim je naar witte toppen, waarna je door de verse poedersneeuw naar beneden suist. Voor jou geen liftjes of gondels, maar avontuur en eigen inspanning. 

Dankzij stijgvellen die je onder je ski’s plakt en speciale bindingen die de loopbeweging mogelijk maken, wandel je in soepele bewegingen op je ski’s naar boven. Bewegen, zweten en genieten. Dat is toerskiën in een notendop.

Sneeuwschoenwandelen

Wandelen in een winters landschap onder een prachtig blauwe hemel in glinsterende poedersneeuw. Ver weg van de bewoonde wereld. Klinkt dat aantrekkelijk?

Tips winterwandelen

1. Breng je conditie op peil

Wandelen in winterwonderland is prachtig, maar het vraagt wel wat meer van je conditie. Lopen in de sneeuw is lastiger dan op een sneeuwvrij pad. Bovendien heb je meer spullen in je rugzak. Zorg daarom dat je traint voordat je een lange tocht maakt. Loop langere afstanden in Nederland, bijvoorbeeld op het strand of plan een trainingsdag in de Ardennen of Eifel om te wennen aan heuvelachtig terrein.

2. Plan je tocht

Thuis kun je al beginnen aan je tochtvoorbereiding. Oriënteer je met gidsen, kaarten en de NKBV-Tochtenwiki, zodat je weet welke speciale winterroutes er zijn. Eenmaal ter plekke vul je die kennis aan met informatie van het lokale VVV of het gidsenbureau. Check daar of je geplande route, de paden en hutten in de winter open zijn en bekijk het laatste lawine- en weerbericht.

3. Zet je wekker

Bij een goede planning hoort ook op tijd vertrekken. Waar je in de zomer je wekker zet vanwege onweer in de namiddag, heb je in de winter te maken met veel kortere dagen. Neem daarom altijd een hoofdlampje mee per persoon en genoeg warme kleding voor als de zon verdwijnt. Het is verstandig om iemand op de plaats van vertrek te laten weten wat jullie gaan doen en hoe laat jullie terug zijn. Trek je naar een volgende slaapplaats, informeer dan ook iemand daar hoe laat je verwacht daar aan te komen.

Sneeuwschoenwandelen

Als je kunt wandelen, kun je ook sneeuwschoenwandelen. Het enige wat je nodig hebt, is een paar stevige wandelschoenen en een set sneeuwschoenen. En je kunt de wandelingen zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Met een goede voorbereiding maak je een mooie tocht die helemaal bij jou past, zelfstandig of in groepsverband, voor een dagtocht of een trekking van hut naar hut.

De sneeuwschoenen, die je onder je gewone bergschoenen bindt, voorkomen dat je diep wegzakt in de sneeuw. Dichter bij huis zijn het Sauerland, de Eifel en de Vogezen ideale regio’s om te beginnen. Daar vind je gemarkeerde routes op verschillende niveaus. Ga je ook buiten de aangegeven route, dan moet je kunnen navigeren. Wil je naar de Alpen, dan is lawinekennis onontbeerlijk. De eerste keer is het een goed idee om in groepsverband een tocht of cursus te volgen bij Bergsportreizen, de reisorganisatie van NKBV. Sneeuwschoenwandelen is de meest schone wintersport die er is. Als je ook nog met de trein of carpoolend naar de bergen reist, is de impact op het milieu minimaal. Je kent de term ‘leave only footprints, take only pictures’.

In het NKBV-kenniscentrum vind je meerdere artikelen over hoe je start met sneeuwschoenwandelen, wat je meeneemt, hoe je het veilig doet, tochtenplanning, hoe je een keuze maakt tussen typen tochten en welke technieken er zijn. Ga naar www.nkbv.nl/sports/sneeuwschoenwandelen voor meer informatie.

NKBV
Bergwandelen, Alpinisme, Sportklimmen

Een wandeling vanuit het dal naar een bergtopje om te genieten van het uitzicht, misschien zelfs een huttentocht om meerdere dagen onderdeel te zijn van een ruige natuurwereld. Wat je ook van plan bent, elke tocht of vakantie in de bergen begint met een goede voorbereiding.

Schoenen, kleding, rugzak… de juiste uitrusting is een eerste voorwaarde, maar dan ben je er nog niet. Je kunt voor jezelf een nog mooier vertrekpunt creëren. Want waarom zou je het volle tarief voor een hut betalen als dat niet nodig is? En wie wil nou niet zo veilig mogelijk de bergen in?

Daarom word je lid van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). De NKBV verbindt mensen met een passie voor de bergen: wandelaars, sportklimmers en boulderaars, trailrunners, mountainbikers en alpinisten – iedereen die graag de hoogte in gaat om te bewegen in de frisse berglucht kan bij de NKBV terecht. Het hele jaar door, een leven lang. Met al haar kennis en een uitgebreid reis-, cursus- en workshopaanbod maakt de NKBV de bergsport bereikbaar voor iedereen. Kennis delen, inspireren en motiveren: voor al haar 64.000 leden verzet de NKBV bergen. 

De NKBV ziet het als haar taak om outdoorliefhebbers alles te laten halen uit hun favoriete klim- en bergsportactiviteiten. NKBV-leden hebben een aantal unieke voordelen, zoals korting op overnachtingen in meer dan 1200 berghutten in de Alpen en Pyreneeën, een voordelige en uitgebreide reisverzekering en vijf keer per jaar een prachtig bergsportmagazine thuis op de mat. Daarnaast heb je toegang tot uitgebreide informatie in het NKBV-kenniscentrum en kun je reizen, cursussen en workshops boeken bij Bergsportreizen. Zo ga je goed voorbereid, met het juiste materiaal en veilig op avontuur.

Kijk voor meer informatie op www.nkbv.nl

Terug naar nieuwsoverzicht