Hanwag schoenenonderhoud

  1. Reinigen na iedere wandeling inlegzolen en veters eruit halen

Buitenkant: Borstel na iedere wandeling het vuil van je schoenen. Hardnekkig vuil kan onder lauw stromend water verwijderd worden. Vermijd zeep, dit tast de impregnering en de meeste leersoorten aan.

 

Binnenkant: Een Gore-Tex voering kun je goed schoonmaken door (nadat je de binnenzool verwijderd hebt) een laagje schoon lauw water door de schoen te laten ‘rollen’ waarna je de schoen leegt en natuurlijk laat drogen. Een leren voering reinig je het beste met een doek en schoon lauw water. In beide gevallen absoluut geen heet water, azijn, of zeep gebruiken!

 

  1. Impregneren als de schoen droog is impregneer je schoenen regelmatig

  1. Met Hanwag Waterproofing: buiten of in een goed geventileerde ruimte, op een afstand van ca. 30 cm gedoseerd inspuiten. Druk hierbij de tong van de schoen goed naar buiten zodat ook de tongplooi meegenomen wordt. Neem om uitdroging te voorkomen ook de gummi zoolrand en de teen- en hielkap mee. De behandeling na een uur herhalen.

 

  1. Met Hanwag Care Sponge: breng de emulsie met de spons aan op het leer. Ook hier de tongplooi, de gummi zoolrand en de teen- en hielkap niet vergeten. De behandeling na een uur herhalen.

 

TIP: De Care Sponge (100 ml) is heel handig voor op reis.

 

  1. Leeronderhoud droog leer heeft voeding nodig

Er komt een moment waarop impregneren alleen niet meer voldoende is. Het leer wordt droog en heeft wax nodig (geen vet of olie gebruiken). Breng de wax met een zachte borstel al draaiend dun aan op de droge schoen. Ook hierbij de tongplooien, de gummi zoolrand en teen- en hielkap niet vergeten. De ruwe oppervlakte van suède wordt bij iedere behandeling gladder en iets donkerder. Desgewenst kun je met een speciale borstel het leer weer wat opruwen.

 

Let op! Als de buitenkant van de schoen uit een combinatie van leer en textiel bestaat, mag je de wax niet op het textiele gedeelte aanbrengen. Dit tast het ademend vermogen aan.

 

  1. Drogen en opbergen na een wandeling inlegzolen en veters eruit halen

Drogen: Laat je schoenen na het reinigen met geopende tong op een droge en goed geventileerde en schaduwrijke plaats drogen. Als de schoenen erg nat zijn, kun je ze met wcof keukenpapier opvullen. Geen krantenpapier gebruiken want de inkt kan afgeven. Het papier verwisselen zodra het nat is.

 

Opbergen: Bewaar je schoenen rechtop in een droge en goed geventileerde ruimte.

 

Tip: Gebruik een houten schoenspanner om je schoenen goed in vorm te houden.

 

Overige adviezen

Terug naar nieuwsoverzicht